fysiotherapie profit Oedeem voorbeeld

Oedeemfysiotherapie

Oedeemfysiotherapie

Wat is Oedeemfysiotherapie?

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiƫnten die last hebben van (lymf)oedeem. Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam en komt onder meer voor bij kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfeoedeem kan zijn aangeboren of een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie (verwijderen van lymfeknopen) of een ongeval.

De oedeemfysiotherapeut kan de afvoer van vocht op verschillende manieren stimuleren:

  • Met oefentherapie. Dit kunnen algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen zijn, en ook oefeningen die zijn gericht op spieren die functioneren als een pomp. Door deze oefeningen wordt de afvoer van vocht via de lymfe-en bloedbanen gestimuleerd.
  • Met manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek verplaatst de oedeemfysiotherapeut vocht naar delen van het lichaam waar de lymfeknopen nog wel goed functioneren.
  • Met bandages, tape, hulpmiddelen en therapeutische kousen. Zo wordt vochtophoping voorkomen en kun je zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.
  • Daarnaast is er aandacht voor huidverzorging, littekenbehandeling, materialen en adviezen waarmee je kunt leren om zelf controle over de klachten te houden na afloop van de behandelperiode.

Meer informatie

Voor meer informatie kan u een kijkje nemen op de volgende website: ww.lymfoedeem.nl