fysiotherapie profit nekklachten

Mulligan

Mobilisatietechniek

Methode Mulligan

Het concept ontstond in de jaren 90 en werd ontwikkeld door Brian Mulligan. Het is een methode van behandelen welke passieve en actieve componenten t.a.v. mobilisatietechnieken combineert.

De definitie van het mobiliseren à la Mulligan:

Het op pijnloze wijze herstellen van de normale beweeglijkheid en functie van een gewricht inclusief het omringende weefsel.

Mulligan gaat er van uit dat een bewegingsbeperking in een gewricht het resultaat is van een foute positie van de t.o.v. elkaar bewegende botstukken. Door een passieve correctie gedurende het volledige actieve bewegingsverloop toe te passen neemt de bewegingsomvang vaak na enkele herhalingen direct toe. Dit heet mobilisation with movements (MWM’s) Bij de behandeling van de wervelkolom wordt de benaming NAGS gebruikt (natural apophyseal glides). Ook hier is sprake van een 100% pijnloze behandeling. Tussen de zittingen door worden soms oefeningen voorgeschreven waarmee de cliënt zelf het behaalde resultaat kan onderhouden. Ook wordt er in sommige gevallen een niet elastische tape geplaatst ter ondersteuning en overbrugging tot de volgende zitting.

Meer informatie kunt u vinden op de volgende website:
www.mulliganconcept.nl